Zilele astea, numai Edi Iordănescu să nu fii? Sau da?

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image png

Cîteodată ai senzaţia că pe umerii preşedintelui României, asupra cărora îţi imaginezi că apasă greutatea a 19 milioane de ţărişoare, stă enorma povară a unei pene de porumbel. Ei bine, în cazul selecţionerului naţionalei României e exact invers. Un om care ar trebui să păşească senin pe un drum tapetat cu bani, în faţa unor flăcăi în maieuri şi chiloţi alergînd o băşică, arată, privindu-l, strivit sub o enormă responsabilitate pe care şi-o tot toarnă asupră-i cu un zel masochist. Sigur că nu e atît de simplu. Dar de fapt e. În ultimii ani, partea noastră de planetă a devenit o menajerie a ororilor. Nu departe de noi, mai totul sare în aer, de la familii la speranţe. Fotbalul, prin comparaţie, e o frivolitate care ar ocupa un loc central în tabloul din dreapta al tripticului „Grădinii plăcerilor” al lui Bosch. Imaginaţi-vă. Din fundul lui Ronaldo ieşind o minge în flăcări, Pep, cu cioc de zburătoare antediluviană, înghițind jucători pe o parte şi eliminînd maxime şi scheme de joc pe cealaltă. Messi vomînd bani. Fluvii de geluri şi silicoane în care se cufundă fotbalişti cu piei tatuate şi lăsate, atîrnînd ca ancore de caravele, şi domniţe androgine trase la fund de lanţuri de aur. Asta, da, ar fi de speriat. Dar ei n-au apăsări de-astea. Fac şi ei ce pot. Dau cu piciorul într-o minge, lumea e frumoasă dacă iau trei puncte şi „important e meciul următor” dacă iau bătaie. Deci lumea e frumoasă. Să te încordezi apocaliptic e fără sens. Edi e cine vrea el să fie. Nu-l blamez. Cîteodată bănuiesc că îl apucă toate disperările cînd vede naivitatea funciară, nepregătirea cronică a mecanismelor interioare a jucătorilor pentru micile lor războaie de grădină. Evident, există o întreagă lume care stă şi cleveteşte în jurul acestei leapşa prin iarbă. Dar, la capătul zilei, nu moare nimeni, nu e nimeni condamnat, nu e nimeni exilat. Sînt doar nişte oameni care îşi ratează, eventual, viaţa ca mulţi alţii, şi e doar o parte de viaţă, cealaltă e bine-mersi în conturi. Se putea mult mai rău. De exemplu, să se fi născut acum o sută şi ceva de ani, nu mai mult. Marile şantiere ale hărniciei capitaliste, porturi, construcţii de căi ferate, meciuri de dat cu ciocanul, cu secera, cu bidineaua erau pline de milionari rataţi pentru că încă nu se inventaseră banii în fotbal. Din acest motiv, un egal cu triştii din Belarus e ca şi cum ar fi căzut o scamă de pe urechea unei pisici în drum spre un şoarece. Poftă bună şi nu mai faceţi nazuri!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

 Edi Rama îngenunchează în așteptarea Georgiei Meloni FOTO AFP
De ce îngenunchează premierul Albaniei în fața Giorgiei Meloni, la fiecare întâlnire publică
Premierul Albaniei, Edi Rama, a fost protagonistul unui moment teatral la conferința pentru reconstrucția Ucrainei, întrucât a îngenuncheat, din nou, în fața omologului său italian, Giorgia Meloni.
Economii la factura de energie ENGIE jpg
Pașii pe care trebuie să-i urmeze românii cu venituri mici pentru a beneficia de voucherele la energie
Ministrul Muncii, Florin Manole, a detaliat care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze românii cu venituri mici pentru a beneficia de voucherele la energie.
Bogdan Ivan FOTO Mediafax
Ministrul Energiei, dispus să-și scadă 20% din salariu dacă directorii din companiile de energie fac același lucru
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a declarat joi, 10 iulie, că dacă directorii din companiile de energie aleg să-şi scadă voluntar 20% din salariu, este dispus să-și aplice aceeași corecție.
Soldați ucraineni pe frontul din Donețk FOTO PROFIMEDIA
„Infernul din Donețk”. Cum a dejucat Ucraina ofensiva de vară a Rusiei înainte să înceapă
În planurile statului-major de la Moscova, ofensiva din zona Pokrovsk urma să fie piesa de rezistență a așa-numitei „ofensive de vară” din estul Ucrainei.
decizie magistrati
Reforma pensiilor speciale: vârsta de pensionare ar putea crește la 65 de ani
Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat că este în pregătire un proiect de lege privind pensiile speciale, care va include creșterea vârstei de pensionare.
Ministrul Economiei, Radu Miruță FOTO Mediafax
Primul director al unei companii de stat care și-a redus voluntar salariul. „Un gest de bun-simț”
Ministrul Economiei, Radu Miruță, a anunțat joi, 10 iulie, faptul că directorul Institutului de Cercetări în Transporturi (Incertrans), și-a redus salariul din proprie inițiativă.
Conferința Națională „Civilizațiile dacice din spațiul românesc – trecut, prezent și viitor”
Conferința Națională „Civilizațiile dacice din spațiul românesc – trecut, prezent și viitor”
Pe 17–18 iulie 2025, la Palatul Magna Curia din Deva, are loc Conferința Națională „Civilizațiile dacice din spațiul românesc – trecut, prezent și viitor”, un eveniment care aduce împreună peste 40 de experți în istorie și arheologie din toată țara.
Florin Manole FOTO Mediafax
Ministrul Muncii explică soluțiile pentru a atenua impactul scumpirilor de la 1 august. Cum se aplică impozitul pe pensii
Ministrul Muncii, Florin Manole, spune că există unele soluții pentru atenuarea impactului scumpirilor care vor afecta românii de la 1 august, când intră în vigoare măsurile din legea austerității, adoptate de Guvernul Bolojan.
Tren Coradia Alstom scaled jpg
Primul tren electric adus în România, vandalizat la nici un an de la intrarea pe traseu
Primul tren electic nou din România a fost vandalizat, la nici un an de la intrarea pe traseu, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionut-Cristian Savoiu.